SNAK med Skulpturerne på Djursland 2024

Kunst ud til Folket drager på ny afsted med projektet SNAK med skulpturerne og den magiske maskine, der vækker skulpturer til live.
Store som små borgere i Norddjurs og Syddjurs Kommune er inviteret til dage i fantasiens navn, når Kunst ud til Folket får lokale skulpturer til at tale med gadeteater og fantasilege sammen med børn i Tirstrup, Ørsted, Vivild, Thorsager, Glesborg, Trustrup-Lyngby, Ryomgård og Kolind.

 
 

Oplev når Verdensmålsgavlen taler den 9. april kl. 8-14 og kl. 16-17! Du finder skulpturen ved siden af Tirstrup Dinner på Århusvej 36C.
Den 10. og 11. april digter børnene fra Rosmus Skole deres egne historier om skulpturerne i Tirstrup og omegn og arbejder videre med deres skøre fortællinger i skolen.

 
 

Oplev når skulpturerne på Skulpturplænen bag Ørsted Kro taler den 17. april kl. 8-14 og kl. 16-17!
Den 18. og 19. april digter børnene fra Rougsøskolen deres egne historier om skulpturerne i Ørsted og arbejder videre med deres skøre fortællinger i skolen.

 
 

Oplev når skulpturerne foran Langhøj Idrætscenter på Langgade taler den 23. april kl. 8-14 og kl. 16-17!
Den 24. og 25. april digter børnene fra Langhøjskolen deres egne historier om skulpturerne i Vivild og arbejder videre med deres skøre fortællinger i skolen.

 
 

Oplev når den store hammer-skulptur ved Thorsager Skoles parkeringsplads taler den 2. maj kl. 8-14 og kl. 16-17!
Den 3. og 4. maj digter børnene fra Thorsager Skole deres egne historier om skulpturerne i byen og arbejder videre med deres skøre fortællinger i skolen.

 
 

Oplev når skulpturen Centrum på Glesborg Bygade taler den 7. maj kl. 8-14 og kl. 16-17!
Den 8. og 9. maj digter børnene fra Glesborg Skole deres egne historier om skulpturerne i byen og arbejder videre med deres skøre fortællinger i skolen.

 
 

Oplev når skulpturen En Kakadue taler den 14. maj kl. 8-14 og kl. 16-17! Du finder kakaduen i skolegården på Søren Kanneskolen i Toubro. Den 15. og 16. maj digter børnene fra Søren Kanneskolen deres egne historier om skulpturerne i Toubro og omegn og arbejder videre med deres skøre fortællinger i skolen.

 
 

Oplev når skulpturen Ud og Hjem ved Ryomgård Station taler den 27. maj kl. 8-14 og kl. 16-17!
Den 28. og 29. maj digter børnene fra Mariehoffskolen deres egne historier om skulpturerne i Ryomgård og arbejder videre med deres skøre fortællinger i skolen.

 
 

Oplev når skulpturen Svanen over Sundet taler den 3. juni kl. 8-14 og kl. 16-17! Du finder skulpturen ved parkeringspladsen på Drasbeksgade 16. Den 4. og 5. juni digter børnene fra Kolind Skole deres egne historier om skulpturerne i byen og arbejder videre med deres skøre fortællinger i skolen.

 
Supergodt - meget pædagogisk. Børnene er tryllebundet. Kunst er tit lidt tungt, men slet ikke her. Børnene er bare med.
— Brian Kent Jakobsen, Lærer Lille Næstved Skole, Næstved 2020
 
 
 

Landet er plastret til med skulpturkunst. Der står kunst for mange millioner lige uden for de fleste danskeres hoveddør.

Derfor har foreningen Kunst ud til Folket skabt projektet SNAK med skulpturerne! Vi drager ud og giver børn i landets landdistriktsbyer mulighed for at snakke med de skulpturer, de går forbi til daglig.

Projektet har været i gang siden 2018 og omkring 7.000 børn har allerede deltaget i projektet i de 35 byer, vi indtil nu har besøgt. I 2020 valgte vi at fokusere udelukkende på børn og skulpturer i landets mindre byer.

SNAK med skulpturerne 2024 er støttet af LAG-Djursland, Region Midtjylland, Syddjurs Kommune og Norddjurs Kommune.

Projektet består af et 3-dage langt forløb i hver by:

DAG 1: GADETEATER …
hvor vi får skulpturen til at tale med vores magiske maskine

DAG 2: WORKSHOP …
hvor børnene laver videoer af, at de selv får skulpturer til at tale

DAG 3: TEMADAG …
hvor vi inddrager andre lokale kulturinstitutioner

Projektet er bundet sammen af et netværk, hvori vi har samlet alle de lærere og kulturaktører, vi har haft et godt og tæt samarbejde med i de byer, projektet har besøgt.

 

SNAK med Skulpturerne har tidligere været i….

Det er en sjov og anderledes idé, som Kunst ud til Folket har fået. Udover at blive klogere på de forskellige skulpturer tror jeg også, at mange vil få skærpet nysgerrigheden og måske se anderledes på de skulpturer, man møder i det daglige
— Martin Lohse, Formand, Kultur og Fritid Guldborgsund Kommune
 
 

3 dage med gadeteater, workshop og fordybelse…

Vi har opfundet en maskine, der får skulpturer til at tale. Hvad børnene ikke ved er, at der sidder en skuespiller inde i maskinen og laver skulpturernes stemmer.

Vi bygger et fiktivt eventyr op omkring skulpturen, der ender ud i en åben problemstilling, som børnene selv skal løse i dialog med skulpturen. Det er improvisatorisk gadeteater, hvor børnenes egne idéer til, hvor historien skal gå hen, bliver en aktiv del af showet. Idéen er at skabe en unik oplevelse, hvor børnene får en mere nær og barnlig relation til deres lokale skulpturer.

Om formiddagen laver vi 5 visninger, hvor vi inviterer byens skole- og børnehavebørn og om eftermiddagen laver vi en eftermiddagsvisning for alle byens borgere. Her oplever vi, at børnene slæber deres forældre med og tit kommer der folk, som aldrig ville være kommet, hvis vi blot lavede projektet som en almindelig annonceret event i en weekend eller lignende.


GADETEATRET

… om billedet ovenfor, som er fra projektets gadeteater i Guderup på Als. Til højre i billedet står maskinen, der får skulpturer til at tale. Hvad børnene ikke ved er, at skuespiller Annevig Ebbe sidder inde bag de tonede ruder og laver skulpturens (Guderup-stenenes) stemme. Hun kan både se og høre børnene og tale med dem på vegne af skulpturen. Og lige i denne situation er børnene i gang med at hjælpe Guderup-stenene med at finde den skyldige, der har kløvet stenen i to.


SNAK med skulpturerne er et smaddergodt koncept. Vores 4. klasseselever var vildt optaget af showet og levede sig fuldstændig ind i samtalen med skulpturen. Konceptet er – med dets maskine, udstyr og kabler – meget gennemført, man tror på det.
— Anna-Birgitte Lynge, lærer Tved Skole, Svendborg

Dagen efter at børnene har snakket med skulpturen i gadeteatret, skal de selv på banen. Vi har skabt et simpelt koncept, hvor de med et mobilkamera kan filme deres egen dialog med en skulptur. En står bag kameraet og taler for skulpturen og den anden står foran kameraet og taler for skulpturen.

Videoerne uploader vi på det online undervisningsmateriale snakmedkunst.dk, som alle lærere og børn i hele landet kan tilgå og her uploade deres egen snak med deres lokale skulptur.

WORKSHOPFORLØB

Billedet fra workshopforløbet i Rødding, hvor børnene er i gang med at opføre deres egen historie om skulpturen, som kom til at handle om, at manden med hatten havde fanget sig selv i krukken … og nu skal han reddes ud!

Flere af børnene refererer stadig til Kunst ud til Folkets besøg tidligere, og hver gang vi går forbi noget ‘sært’ eller ‘skørt’ eller bare noget i hverdagen, taler vi om, om det kan eller blive til kunst. Børnene er blevet mere interesseret i at kunne fjolle, dramatisere, bruge fantasien og samtidig fordybe sig, takket være Kunst ud til Folket. Det hele startede med ‘revner der kunne tale’ i vores skulptur nede i parken, og nu skal vi altid ned at snakke med revnerne, hver gang vi går forbi skulpturen. For revnerne taler stadig til os nu med barnestemmer.
— Dorte Andreasen, Lærer Rinkenæs Skole, Rinkenæs 2021

Sammen med de lokale lærere, kommuner og kulturinstitutioner arrangerer vi en temadag, hvor børnene skal arbejde videre med deres lokale kunst. Temadagen er en del af projektet for at give vores samarbejdspartnere mulighed for at arbejde videre med den fantasi og fortællelyst projektet sætter gang i.

I al den tid vi har afviklet projektet har vi snakket rigtig meget med et væld af forskellige lærere, forældre og kulturaktører. Mange af dem er utrolig optaget af, hvordan vi i højere grad kan aktivere børns fantasi og fortællelyst i det daglige, og dem har vi samlet i Kunst ud til Folkets netværk, hvor vi mødes 4 gange årligt og deler erfaringer og skaber nye projekter. Her kan lærere, som interesserer sig for at styrke den frie fantasi i undervisningen møde andre ligesindede med samme passion.

I netværket planlægger vi også projektet i de enkelte byer. Vi lærer af hinanden på tværs deler erfaringer om, hvad der var godt / skidt og bliver sammen bedre til at pirke til børnenes fantasi i det daglige.

Vil du være med i netværket, så kontakt Søren Mølstrøm (direktør Kunst ud til Folket) på 30355462 / sorenmolstrom@gmail.com

NETVÆRKSMØDE

Billedet er fra Kunst ud til Folkets første netværksmøde med fokus på fortællelyst i folkeskolen. Det var tydeligt, at lærerne, ligesom os, har brug for et interessefællesskab, hvor vi sammen kan styrke hinanden i vigtigheden af at give børn rum til at lege og være børn også når det gælder læring og kunst.

Det er vigtigt, at vi sætter ind tidligt med at styrke og aktivere børns fantasi, så de ikke mister den, når de kommer op i 6. og 7. klasse. Kunst ud til Folkets netværk giver mig noget andet end de mere traditionelle fagnetværk. Det er så spændende at være med i et netværk, hvor vi samler de lærere, som – på tværs af hele landet – interesserer sig for at styrke og aktivere børns fantasi og nysgerrighed i undervisningen. De lærere ville jeg aldrig selv kunne have fundet.
— Vivi Nielsen, lærer Vamdrup Skole
 
 
 
04_20180905_S├©ren M├©lstr├©m - Statuerne taler - web72dpi1500px.jpg